keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Merkkarin oppilaat vierailulla sanomalehti Pohjalaisessa



Merkkarin 8.ja 9.luokkalaiset (8C ,8E, 9b ja 9G) tutustuivat sanomalehti Pohjalaisen toimitukseen. Vierailulla kurkistettiin sanomalehtityön arkeen ja tutustuttiin mm.lehden tekemisessä tarvittaviin ammatteihin. Lehden koostamisessa tarvitaan toimittajien ja kuvaajien lisäksi mm.graafikoita, taittajia ja painajia.

Vierailua emännöi toimittaja Kati Katajamäki. Hän kertoi toimittajan työn olevan mielenkiintoista ja opettavaista. Kahta samanlaista päivää harvoin tulee vastaan. -Toisena päivänä lähdetään lounaalle jonkun poliitikon kanssa ja toisena päivänä rämmitään metsässä kumpparit jalassa. Toimittajan työssä pitää olla utelias, tiedonjanoinen ja oppimishaluinen.

Sanomalehtityöhön päästäkseen pitää opiskella media-alan tutkinto tai esimerkiksi yhteiskuntatieteiden opintoja yliopistossa. Toimittajille yhteiskunnan ja politiikan tuntemus on välttämätöntä. Digitaaliset työvälineet on hyvä hallita, koska Pohjalaisessa toimittajatkin pääsevät kuvaamaan videoita ja päivittämään verkkosivuja.

Pohjalainen oli kaikille oppilaille lukijan roolissa ennenstään tuttu. Sarjakuvien lisäksi lehdestä etsitään kiinnostavia urheilu-uutisia ja paikallisia tapahtumia. Oppilaiden mielestä lehdessä saisi olla myös enemmän toimitettuja juttuja digitaalisesta nuorten kulttuurista, kuten artikkeleita peleistä ja some-ilmiöistä. Opettaja lisäsi juttutoiveiden listaan myös mediakasvatukselliset näkökulmat ja aiheet.

Pohjalainen on ilmestynyt Merenkurkun rannikolla vuodesta 1903. Alkuperäiseltä nimeltään se oli sanomalehti Waasa. Pohjalaiseksi lehden nimi vaihtui vuonna 1984.









torstai 22. lokakuuta 2015

Ryhmä oppimisen välineenä matematiikan tunnilla: kohti uutta opetussuunnitelmaa


7e-luokka on harjoitellut murtolukuja vähän eri tavalla kuin ennen; ryhmä on kokeillut ongelmanratkaisua pienryhmissä pelaamalla ja käyttämällä saksia ja paperia sekä omia kulhonoppia. Ongelmanratkaisussa jokainen ryhmä kuvasi omat ratkaisunsa luokan taululle pohdintojen jälkeen. Tämän jälkeen vertailtiin tuloksia yhdessä koko luokan kanssa. Tälläinen työskentely on suoraan uuden opetussuunnitelman tavoitteiden mukaista: pienryhmää käytetään oppimisen välineenä, oppilaat toimivat yhdessä keskustellen ja tutkivat ilmiöitä yhdessä!








tiistai 13. lokakuuta 2015

Merenkurkun koulun väripäivää vietettiin syysloman aattona

Koulumme oppilaskunnan hallitus järjesti jälleen perinteisen väripäivän. Luokat saivat kukin oman tunnusvärinsä, ja aivan mahtavasti sitä olikin tunnustettu! Näihin värikkäisiin tunnelmiin olikin mukava aloittaa viikon syysloma.







torstai 8. lokakuuta 2015

Saippukuplia fysiikan labrakurssilla

 
Kaksi fysiikan ryhmää pääsi telkemään supersaippuakuplia. Oppilaat uhmasivat viileää säätä  ja painelivat koulun pihalle puhaltelemaan kuplia. Resepti on yksinkertainen:
 
4 ruokalusikallista vettä
2 ruokalusikallista astianpesuainetta
1 teelusikallinen sokeria
2 ruokalusikallista glyserolia
 
Kaikki aineet ovat helposti saatavilla kotoa, ja glyserolia voi ostaa apteekista. Kuplat kannattaa puhaltaa pihalla, sillä saippuavesi sotkee. Puhaltamisessa tarvitaan muovipullon suu ja puuvillalanka, joka on pujotettu mutterin läpi. Rohkeasti kokeilemaan!