tiistai 8. syyskuuta 2015

Kansainvälisen lukutaitopäivän viettoa Merenkurkun koulussa 8.9.2015




Koulumme äidinkielenopettaja Heli Hännisen aamunvauksesta: "Tänään tiistaina 8.9. vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Miksi tälläinen päivä on tarpeen? Meidän täällä Suomessa on ehkä vaikea ymmärtää, kuinka tärkeä asia lukutaito on. Miksi sitten lukeminen on tärkeää? Ensinnäkin lukutaito on avain sujuvaan arkeen. Lukutaitoa tarvitaan jatkuvasti: kun pidetään yhteyttä ystäviin, lähetetään ja vastaanotetaan viestejä, annetaan ja saadaan ohjeita, opiskellaan ja haetaan työpaikkaa. Mitä paremmin käyttää kieltä itsensä ilmaisuun, sitä parempia tuloksia saa aikaan.

 Lukutaito on tärkeä osa yleissivistystä, lukemalla maailma avautuu, tekstit viittaavat ympäristöön, yhteiskuntaan, kulttuuriin ja historiaan. Yksi teksti voi avata kymmeniä muista ja johdattaa uusiin maailmoihin. Lukutaito kasvattaa empatiakykyä, sillä lukeminen auttaa käsittelemään paitsi omia tunteita, myös ymmärtämään toisen ihmisen näkökulman. Kuten Narnia-sarjan luoja C.S.Lewis totesi: "Kirjallisuuden avulla voin elää tuhannen ihmisen elämää, menettämättä silti itseäni." 

Kun osaa lukea ja eläytyä, osaa myös kertoa omista tunteistaan ja toiveistaan toisille. Lukemalla ei jää koskaan yksin. Lukutaito kehittyy vain lukemalla, kynnys lukemiseen pitää olla matala -tärkeintä on, että lukee. Tänään järjestetään 23 paikkakunnalla, Vaasa mukaan luettuna, Minäkin luen! -mielenilmaus. Kyseessä on mielenilmaus lukemisen puolesta, ei mitään vastaan. Tempauksessa osallistujat lukevat ääneti lempikirjallisuuttaan 10-15 minuutin ajan, samanaikaisesti. Tempaus toteutetaan tänään Vaasan pääkirjaston puistossa klo 15.45"

Merkkarissa toteutettiin tänään oma Minäkin luen! -tempaus, alla kuvasatoa siitä!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti